Четвер, 28.03.2024, 21:37 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

16:18
Оцінка земельних ділянок

Оціночна компанія Приват-Інвеста

м.Київ, просп. П.Григоренко, 39Б, оф.12

Тел.: 044-336-00-19

063-336-00-19

099-436-30-37

097-133-30-50

e-mail: ocenk@ukr.net

 

 

 Як правило, коли заходить мова про оцінку землі, потрібно визначити вартість на земельну ділянку для зміни права власності і оподаткування, або для визначення вартості оренди.


При оцінці земельної ділянки в першу чергу враховуються його місце розташування, вплив зовнішніх факторів і кон'юнктура ринку. Крім того, беруться до уваги очікувана величина, термін і ймовірність отримання прибутку від експлуатації земельної ділянки при найбільш ефективному його використанні, без урахування доходів від інших видів виробництва, що залучаються до земельної ділянки для підприємницької діяльності.


Ринкова вартість земельної ділянки з часом змінюється, тому оцінка землі проводиться за станом на конкретну дату. При зміні цільового призначення ділянки(дозволеного використання) його ринкова вартість також змінюється.


Оцінка землі проводиться виходячи з принципу найбільш ефективного використання землі. Це означає, що ринкову вартість земельної ділянки визначають, виходячи з такого використання ділянки, яке є найбільш імовірним, фізично можливим, розумно виправданим, відповідним до вимог чинного законодавства та фінансово здійсненним, що в результаті дає максимальну розрахункову величину вартості земельної ділянки. При цьому можливе обгрунтоване поділ земельної ділянки на окремі частини, що відрізняються формами, видом і характером використання. Найбільш ефективне використання земельної ділянки може не збігатися з його поточним використанням.


При визначенні найбільш ефективного використання земельної ділянки слід брати до уваги:

* його цільове призначення і дозволене використання;
* очікувані зміни на ринку земельних ділянок;
* існуюче використання земельної ділянки.

 

Читайте також: Документи, необхідні для проведення оцінки

Офіційні сайти по землі

 

Оцінка землі поселень (міст, сіл та інших населених пунктів) здійснюється на підставі: аналізу ринкових даних про угоди купівлі-продажу; ставки орендної плати; ціни пропозицій по об'єктах нерухомості(включаючи незабудовані земельні ділянки); відомостей про інженерно - транспортну інфраструктуру, об'єкти соціально-побутового обслуговування, про стан навколишнього середовища, історичної та архітектурно-естетичної цінності ландшафту, ландшафтної та рекреаційної цінності території.

Оцінка земельних ділянок в дачних кооперативах і садових товариствах проводиться на підставі аналізу цін угод купівлі-продажу або ціни пропозиції по незабудованій ділянці, інтенсивності транспортного сполучення, наявності електрифікації та газоводоснабженія; віддаленості від основних центрів інфраструктури, екологічної обстановки в районі, інших факторів, що впливають на вартість землі.

 

Категорії земельних ділянок:

- Землі сільськогосподарського призначення - землі, надані для потреб сільського господарства або призначені для цих цілей.

- Землі поселень - землі міст, робочих, курортних, дачних селищ і сільських населених пунктів.

- Землі промисловості, транспорту, зв'язку та іншого несільськогосподарського призначення - землі, надані підприємствам, установам та організаціям для здійснення покладених на них завдань.

- Землі особливо охоронюваних категорій - землі природоохоронного, природно- заповідного, оздоровчого, рекреаційного та історико- культурного значення.

- Землі лісового фонду - лісові землі, вкриті лісом, а також не вкриті лісом - вирубки, гару, Редіна, прогалини та ін

- Землі водного фонду - землі, зайняті водоймами, льодовиками, болотами, за винятком тундрової і лесотундровой зон, гідротехнічними та іншими водогосподарськими спорудами, а також землі, виділені під смуги відводу(по берегах) водойм, магістральних міжгосподарських каналів і колекторів.


- Землі запасу - землі, не надані у власність, володіння, користування та оренду юридичним або фізичним особам.

Переглядів: 4173 | Додав: Соломка | Теги: Категорії земельних ділянок, Оцінка землі, Ринкова вартість земельної ділянки | Рейтинг: 0.0/0